2018. dec 23.

Az én karácsonyi csodám

írta: LazAnyu
Az én karácsonyi csodám

Jó régen nem írtam ide, ma is azért, mert elragadtak az emlékek... (Így ez valószínűleg nem életem legösszeszedettebb írása lesz, de ha egész évben azon ügyeskedtem, hogy  szavakat tettem egymás mellé, azt hiszem, hogy az év 357. napján elnézhető egy kis lazaság nekem is)

5 éve ezen a napon tudtam meg, hogy anya leszek. Életem egyik legmeghatározóbb, sorsdöntő pillanata volt, sosem fogom elfelejteni. Nem „épphogy” terhesség volt, számtalan apró jel utalt rá, és nekem mégsem esett le a tantusz. Éppen ezért, amikor Marci apukájának unszolására vettem egy tesztet 23-án, és az du 5-kor pillanatok alatt két csíkot jelzett, nagyon meglepődtem. Nem hittem el. Aztán persze másnap, 3 pozitív teszttel később már felfogta az agyam és a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 29.

Büdös macska, büdös macska, nem a te hibád...

írta: LazAnyu
Büdös macska, büdös macska, nem a te hibád...

Ma már kevesen tudják rólam, hogy régen ki nem állhattam a macskákat, mindig is kutyás típus voltam. Ez a rossz tapasztalatokból és különböző tévhitekből adódott – a húgomat csúnyán arcon karmolta egy macska, a nagymamám cicáit sosem lehetett simogatni, csak enni jöttek elő, és hát amit mindenki tud, hogy a macskák rengeteg betegséget terjesztenek. Utólag kicsit szégyellem magam emiatt, nem adtam nekik esélyt, elkönyveltem őket. Aztán úgy hozta az élet, hogy egy macskával kerültem egy fedél alá egy összeköltözés kapcsán. Azt gondoltam magamban, semmi gáz, ugyanis macskaszőr-allergiám van, egyértelműen Szundi cica fog ebből az új helyzetből rosszul kijönni és ő költözik. A sors közbeszólt, és bár sokszor voltak rosszulléteim ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 24.

Termékteszt - HerbArting felnőtt termékek

írta: LazAnyu
Termékteszt - HerbArting felnőtt termékek

Tiniként sosem álltam a tükör előtt és nézegettem magam, hogy min változtatnék, mivel nem vagyok elégedett. Nem mondom, hogy ez idővel nem változott, de soha nem fogyókúráztam vagy sanyargattam magam azért, hogy ledobjak pár kilót. Nem aggódtam se a súlyom, se az egészségem miatt, és ez egészen addig nem változott, míg terhes nem lettem. Akkor, 24 évesen éreztem először azt, hogy oda kell figyelnem, mert ez már nem csak rólam szól. Nemcsak az étkezés tekintetében voltam körültekintőbb, hanem arra is jobban figyeltem, hogy milyen kozmetikumokat használok. Lecseréltem a tusfürdőm, a samponom, a sminktermékeim nagy részét, folyamatosan a címkéket olvastam, mit veszek le a polcról. Ez az odafigyelés a szülés után is megmaradt, mivel a ...

Tovább Szólj hozzá

kávé anya kismama természetes tesztek anyák napja szérum arckrém termékteszt arclemosó herbarting

2018. ápr 23.

"A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a baba fejlődését, hanem a megszületett gyermek későbbi egészségi állapotát is jelentősen befolyásolja"

írta: LazAnyu
"A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a baba fejlődését, hanem a megszületett gyermek későbbi egészségi állapotát is jelentősen befolyásolja"

Nemrégiben volt a magzatgyermek világnapja, amely az élet csodájáról, a várandósságról szól 1993 óta. A méhen belüli fejlődés az egész életünket befolyásolja, így nagyon fontos már ekkor is a tudatosság, az egészségre figyelés. Az Első 1000 Nap Program segítségével az MDOSZ főtitkárának, Erdélyi-Sipos Alíz nak tehettem fel kérdéseimet a témával kapcsolatban.

Lazanyu: A babavárás nagy változás a női szervezet számára, folyamatosan változik a test, a szükségletek. Indokolt-e, hogy a kismama alakítson az étrendjén a korábbiakhoz képest?

Erdély-Sipos Alíz, MDOSZ : A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a baba fejlődését, hanem a megszületett gyermek későbbi egészségi állapotát is jelentősen befolyásolja. A ...

Tovább Szólj hozzá

betegség terhesség kismama egészség életmód tippek megelőzés étkezés terhességi cukorbetegség első1000nap

2018. ápr 12.

Beszélgetés Pixyrével

írta: LazAnyu
Beszélgetés Pixyrével

A vlogok és Instalive-ok során nagyon sokszor kapja ugyanazokat a kérdéseket Pixyre, az egyre népszerűbb Youtube vlogger. Most próbáltam úgy terelni a beszélgetést, hogy olyan témákról beszélgessünk, amiről eddig még nem.

Pixyrével, azaz Martinával az egyedülálló, vlogger anyukával én is (mint szerintem sokan mások) az Instagramon "találkoztam" először, pár hónappal ezelőtt. Napról napra többen követik a mindennapjait, nézik a videókat, figyelik az Instáját, nagyon sok üzenetet kap és népszerűsége nem véletlen. Az itthoni vloggerek között is van már sok anyuka, de egyedülálló anyával még nem találkoztam, és az én életembe a "legjobbkor" csöppent Martina, mert ugyanazon az életszakaszon megyünk most keresztül. De az a helyzet, az ő történetei, véleménye nem csupán más anyákat érdekelnek, követői között akadnak férfiak és tinédzserek is szép számmal. Martinával és Zalánnal már személyesen is ismerjük egymást, és számomra pontosan ...

Tovább Szólj hozzá

interjú anya kismama kisgyerek beszélgetés baba egyedülálló anya vlogger pixyre

2018. ápr 07.

Mikortól bízzuk másra éjszakára a babánkat/gyerekünket?

írta: LazAnyu
Mikortól bízzuk másra éjszakára a babánkat/gyerekünket?

Az, hogy mikor hagyhatjuk másra a gyerekünket egy egész éjszakára (vagy többre) teljesen egyéni, és itt most nem egy kőbe vésett aranyszabályt fogsz találni, hanem inkább néhány ötletet és tippet, hogy segítsen dönteni, másra bízhatod-e már a kicsit hosszabb időre, és ha igen, mire érdemes figyelni. Sok szeretettel ajánlom ezt az írást Mártinak! :)

 

Elég egyszerű a képlet, akkor jött el a pillanat, ha:

1) a gyerek készen áll rá

2) a szülők készen állnak rá

3) ha az a felnőtt, aki a gyerekre vigyáz majd, készen áll rá (vagy egyáltalán van ilyen személy)

  the_trip_by_pascalcampion-d6wknnt.jpg

Ha a három közül valamelyik feltétel nem adott, akkor még nem jött el az idő. És most csak az olyan távollétekről beszélek, amikor a szülők önként ...

Tovább Szólj hozzá

anya szoptatás kisgyerek csecsemő baba nagyszülő fogzás altatás babysitter átaludt éjszaka

2018. ápr 05.

Anyák napjára

írta: LazAnyu
Anyák napjára

 Azt gondolom, sokkal könnyebb helyzetben vagyok anyák napján azóta, hogy az anyukámat kis unokával is „megajándékoztam”, egyszerűbb így meglepit kitalálni, mert kötődhet az ajándék az unokához, be lehet őt is vonni. Kreatív embernek tartom magam, tele ötlettel, ehhez sajnos nulla kézügyesség párosul, ezért ha én valamit saját kezűleg készítek, az egyrészt ritka alkalom, másrészt sosem lesz csodálatosan szép. De ez a jó ebben az ünnepben, hogy az anyukák nem várják el, hogy tökéletes legyen, és igazából szinte mindegy mit kapnak, mert biztosan nagyon örülnek majd. Én is ilyen anya vagyok már most, imádom Marci kézzel készített ajándékait, amik nekem a legszebbek. 2 éve sólisztgyurmát készítettünk, amibe Marci kézlenyomata ...

Tovább Szólj hozzá

anya kisgyerek ajándék baba képeslap anyák napja diy saját készítésű sólisztgyurma kisiskolás

2018. már 16.

"Márpedig az én gyerekem külön ágyban alszik!"

írta: LazAnyu
"Márpedig az én gyerekem külön ágyban alszik!"

Ezt a mottót akár magamra is tetováltathattam volna, annyira szilárdan és elszántan határoztam el. Aztán minden érv és elv megdőlt.

Van pár igazán megosztó kérdés a gyereknevelésben, az egyik ilyen az együtt- vs. különalvás. Nem ismerek olyan szülőket, még hallomásból sem, akik valahol félúton vannak a kettő között, ez határozott fekete-fehér döntés, és mindkét oldal foggal-körömmel védi a maga igazát.  Nem mondom, hogy ez a mostani poszt segít majd igazságot tenni - nem is lehet, hiszen mindenkinek szíve joga erről dönteni -, de rávilágít néhány tévhitre és tényre. Ha már határoztatok, megerősíthet, ha döntés előtt álltok, talán még segít is!   

 

Az együtt alvásnál azért nincs is jobb,

  • mert biztonságos: bizonyított tény, hogy a hirtelen bölcsőhalál kockázata csökken, ha a baba a szülőkkel alszik

  • mert ez a kötődő ...

Tovább Szólj hozzá

biztonságos anya alvás szoptatás csecsemő veszélyes baba altatás érvek kötődő nevelés együtt alvás külön alvás babaöböl

2018. már 04.

Minden nap anyák napja

írta: LazAnyu
Minden nap anyák napja

Úgy terveztem, hogy eleinte kerülöm a személyes témákat és inkább általános dolgokról, problémákról írok nektek, de ma, amikor a Facebookon rendezgettem a fotóimat, előkerült egy emlék. Egy kép az alvó, 8 hónapos kisfiamról. A képet nem osztom meg róla, de amit akkor alá írtam igen.

cc2d03fccd8c2b297d1dd509bb37f93d--pascal-campion-blue-painting.jpg

"Itt fekszel a karjaimban kiterülve, éppen befejezted a vacsorád. Álmodban még néha cumizod a száddal a levegőt, és szuszogsz. Én meg csak nézlek a sólámpa tompa fényében, és az elmúlt egy évre gondolok. Arra a pozitív tesztre...és az azt követő háromra. Karácsony volt, és mondtam neked, jó csapat leszünk. 
Kilenc...harminchárom...he tvenegy..ennyi milliméter voltál az első három ultrahangon. Magam e lé képzelem a vonalzót, 9 milliméteres ...

Tovább Szólj hozzá

anya emlék csecsemő szeretet baba egyedülálló anya anyablog

2018. már 03.

7 dolog, amiért JÓ gyeses anyukának lenni

írta: LazAnyu
7 dolog, amiért JÓ gyeses anyukának lenni

Mindenki ismeri az elcsépelt közhelyet a gyesen lévő anyukákról, miszerint „de jó neked, semmi dolgod egész nap”, meg a többi. Aki volt már 1-2 évet otthon a gyerekkel, az tudja, hogy néz ki ez a valóságban, de általánosságban is elmondható, hogy szeretünk ezen a témán pattogni, jól felhúzni magunkat és panaszkodni. Nincs ezzel baj, én is így tettem, de éppen azért most nézzük az érem másik oldalát, amikor nem azon puffogunk, hogy azt hiszik nem csinálunk semmit, miért is JÓ gyeses anyukának lenni. Pár barátnőm segített összeszedni az érveket, így most nem csupán a saját tapasztalataimra építve írom ezt a listát.

1. Új barátok, új kapcsolatok

Ha családod lesz, megfogyatkoznak a barátaid, főleg azok, akiknek még nincs ...

Tovább Szólj hozzá

barátok lista anya kisgyerek baba gyes időbeosztás előnyök délutáni alvás anyablog mompreneur